Otsikko varmasti herätti jo jonkinlaisia lupauksia tulevasta tekstistä, mutta aivan ensimmäiseksi: HÄPPI BÖÖRTHDEI TUUUU MIII! Aivan! Täytän tänään kunnioitettavat 19 vuotta. Varsinaiset juhlat (kakkukahvit sukulaisille) tuli kyllä pidettyä jo eilen ja ehdin jo lahjarahojanikin tuhlaamaan erinäisiin Fantasiapeleistä tilattuihin tuotteisiin ^^' Mutta kyllä sitä rahaa säästöönkin jäi!

Synttäripuheet sikseen! Nyt on aika käsitellä aihetta, joka herättää varmasti eriävän mielipiteen jos toisenkin animefanien ja varsinkin fanityttöjen keskuudessa: millainen ja kuka on täydellinen miespuolinen manga-, anime- tai pelihahmo? Toiset tykkäävät äidistä, toiset tyttärestä ja toiset tykkäävät naisellisen kauniista bishonenista, toiset miehekkäämmästä machohahmosta. Itsellänikin on erinäisiä mielipiteitä sen suhteen, millaiset animemiehet (nimitys hieman harhaanjohtava kun sitä animea ei juurikaan tule katsottua, mutta sopii hyväksi yleiskäsitteeksi näistä hahmoista) minua eniten miellyttävät ja saattekin vaivoiksenne laajahkon katsauksen hyviin animemiehen ominaisuuksiin kuvilla varustettuna.
Kuvien laadusta en lähde sanomaan mitään, sillä kaikki ovat itse skannaamiani ja pokkareiden turmelemisen pelossa osa kuvista jäi hieman epäselviksi, mutta toivottavasti valitsemani kuvatukset välttävät edes jotenkin!

1. Silmälasit
Aloitetaan vähäpätöisen tuntuisesta, mutta itselleni tärkeästä aiheesta. Silmälasipäiset hahmot ovat suosittuja joidenkin mangan lukijoiden/animen katsojien keskuudessa ja voin ilmoittaa kuuluvani tähän joukkoon. En tiedä, mitä erikoista silmälaiseissa oikeastaan on, mutta silmälasipäinen hahmo nappaa heti huomioni. Silmälasien takana olevat hahmot ovat usein hieman salaperäisiä ja juonittelijatyyppisiä tai sitten onnettomia, joskin lapsellisen suloisia epäonnen sotureita. Silmälasit tekevät hahmosta hieman salaperäisen oloisen ja sopivat varsinkin hahmoille, joissa on hippunenkin pahiksen virkaa. Minulla on itsellänikin silmälasit, mutta en osaa sanoa vaikuttaako tämä jollain tasolla mieltymykseeni silmälasipäisiin hahmoihin. Niin tai näin, pidän silmälaseista ja jos hahmolta sellaiset löytyy, tulee hänestä heti kaksi kertaa kiinnostavampi. Aina näin ei tietenkään ole, vaan hyvän animemiehen piirteisiin kuuluu muutakin, mutta lasit lisäävät kiinnostavuutta.

Hahmoja, joiden luonteeseen lasit olennaisena osana kuuluvat: Kristoph Gavin/Ace Attorney (en voisi kuvitella häntä ilman pahaenteisinä vilkkuvia linssejä), Itävalta/Axis Powers Hetalia

2.0 Luonne
Kuten meitä ihmisiäkin, myös animehahmoja on monenlaisia. Jotkut luonteenpiirteet ja hahmojen arkkityypit tosin tuntuvat esiintyvän toisia useammin ja samassa sarjassa on useita luonteeltaan erilaisia hahmoja, joista jokainen voi valita suosikkinsa. Näiden stereotyyppisten luonnehahmojen joukosta on noussut kaksi itselleni kovinkin mieluista arkkityyppiä, mutta se ei toki tarkoita etten pitäisi muunlaisista hahmoista. Otan nyt kuitenkin nämä kaksi tyyppiä lähempään tarkasteluun.

2.1. Cool, calm and collected
Lähes jokaisessa sarjassa on yksi hahmo, joka on muita huomattavasti viileämpi ja jotenkin aikuisemman oloinen. Tämä hahmo antaa yleensä vähän vihjeitä itsestään ja todellisesta luonteestaan ja esiintyy tilanteessa kuin tilanteessa hallitun viileästi. Hahmo ei ole hiljainen nurkassaseisoja vaan yleensä hyvin mukana ja perillä tapahtumissa - jopa askeleen muita edellä. Hän on hieman juonittelevan oloinen ja vaikuttaa itsevarmalta joka tilanteessa, mutta yleisviileän naamion takana saattaa vaania esimerkiksi traaginen menneisyys tai jokin muu kipukohta. Tämän tyyppiset hahmot ovat mielestäni kovin vetäviä (joskaan tämä ei päde kaikkiin tälläisiin hahmoihin) ja kiinnostavia. Lukija miettii, mitä kaikkia salaisuuksia hahmo piilottelee näennäisen rauhallisen perusilmeen takana. Hahmon mielenliikkeitä voi olla vaikea lukea, mutta se mitä lukija odottaa, on hahmon kuoren murtuminen. On hienoa päästä näkemään hahmon todellinen luonne ja nähdä, että hahmo viileydestään huolimatta on haavoittuvainen ja vaikka kantaa jotakin synkkää salaisuutta. Tämän tyyliset hahmot ovat usein muita sarjan hahmoja vanhempia ja vievät tyttösten sydämet tehokkaasti. Hahmon itsevarmuus voi ärsyttää - varsinkin, jos hahmosta ei paljastukaan mitään erikoisempaa, mutta noin yleisesti ottaen tämän tyyppiset hahmot ovat kiehtovia ja ruokkivat lukijan mielikuvitusta.

Viileän tyylikkäitä herrasmieshahmoja: Miles Edgeworth/Ace Attorney, Ikuto Tsukiyomi/Shugo Chara!, Kyoya Ohtori/Ouran High School Host Club, Sesshoomaru/Inuyasha

2.2 Rakastettava idiootti
Rakastettava idiootti on usein se hahmo, joka jakaa eniten mielipiteitä. Toisten mielestä hän on rasittava, mutta toiset rakastavat häntä. Hän on juuri se hahmo, joka kaataa kirjapinot, sekaantuu väärinkäsityksiin, ei saa sanottua rakastamalleen tytölleen mitään järkevää, kompastuu epäonnistumisiin ja joka ehkä tuntuu olevan hieman jäljessä tapahtumista. Hahmo on perusluonteeltaan yleensä iloisenpuoleinen, mutta tulee tilanteita, jolloin hän pääsee väläyttämään vakavampaa puoltaan ja vaikuttamaan normaalia coolimmalta. Tämänkin tyyppisellä hahmolla saattaa olla taustallaan kaikenlaista pimeää, mutta usein idioottihahmo uhkaa jäädä auttamattoman yksiulotteiseksi. Idioottihahmo on myös yleensä se, josta ilmiselvimmät vitsit ja muut hauskat jutut revitään. Olen aina ollut hieman viehtynyt idioottihahmoihin ja varsinkin animessa he pistävät hyvin silmiin. Idiootille saa nauraa, mutta ne vakavat hetket ovat se, jolloin idiootti pääsee näyttämään kyntensä ja jolloin sekä sarjan päähenkilötytön että lukijaneidon sydän sulaa. Tällaisen hahmon kanssa olisi hauska puuhastella vapaa-ajalla. Hahmotyypin joukosta löytyy niin humoristisia vitsihahmoja kuin ultrakauniita bishiepoitsuja sarjasta hieman riippuen.

Rakastettavia idiootteja: Heiji Hattori/Salapoliisi Conan, Tamaki Suoh/Ouran High School Host Club, Englanti/Axis Powers Hetalia, Preussi/Axis Powers Hetalia, Kyo Sooma/Fruits Basket, Mikoto Yukata/Princess Princess

3. Miehekkyys
Animemiesten joukosta löytyy niin pikkupoikamaisia shota-poitsuja, kuvankauniita ja naismaisia bishoneneita kuin lihaksikkaita ja machoilevia miehenköriläitä. Näistä tyypeistä yksikään ei varsinaisesti ole suosikkini, mutta ehdoton vaatimukseni unelmien animemieheltä on se, että hänen on ehdottomasti näytettävä mieheltä ja oltava selkeästi miehekäs hahmo. En tunne vetoa hahmoihin, joita ei erota naispuolisista ja jotka näyttävät liikaa naisilta. Crossdressing-sarjat voivat kyllä olla ihan hauskoja, mutta yksittäisestä hahmosta puhuttaessa arvostan miehekkyyttä enkä juuri välitä tyttömäisistä pojista. Tämän vuoksi lolishota-tyyppiset poikahahmot eivät minua useinkaan juuri kosketa. Miehekkyys ei tarkoita sitä, että hahmolla pitäisi olla ladonoven levyiset hartiat, jonkinsorttista naamahaiventa tai Dragon Ball-tasoiset lihakset. Hänen tarvitsee vain näyttää selkeästi mieheltä, ei tytöltä ja oltava miesmäinen olemukseltaan muutenkin. Ei muuta.

Miehekkäitä miehiä: Ranska/Axis Powers Hetalia, Tsume/Wolf's Rain, Balthier Bunansa/Final Fantsy XII

4. Ulkonäkö
Silmälasien lisäksi hahmon ulkonäköön vaikuttavat monet muutkin seikat. En kuitenkaan ole sitä tyyppiä, joka esimerkiksi suosii jotakin tiettyä hiusväriä hahmoilla tai asettaa joitakin muita vaatimuksia hahmon ulkonäölle. Vaikka silmälasit vaikuttavatkin suuresti hahmon olemukseen, eivät pelkästään ne tee hahmosta automaattisesti hyvännäköistä, vaan hänessä täytyy olla jotakin muutakin vetävää. Lähtökohtaisesti en välitä siitä, onko hahmo esimerkiksi tumma tai vaalea, mutta olen huomannut, että tummat, sliipatut ja silmälasipäiset animemiehet ovat syystä tai toisesta eniten mieleeni. Pidän lyhyistä hiuksista enemmän kuin pitkistä ja huoliteltu pukeutuminen lisää hahmon viehättävyyttä. Kuulun niihin, jotka pitävät puvuista ja univormuista, joten jompaa kumpaa kantava hahmo vetää varmasti huomioni puoleensa. Esimerkiksi Black Butler-sarja on sellainen, jossa lukijalle tarjotaan (mies)silmäkarkkia toisensa perään: viktoriaanisen ajan puvustus ja kauniisti piirretyt mieshahmot ovat keränneet taakseen laajan fanijoukon. Hahmolla ei välttämättä tarvitse olla jotakin erikoista piirrettä tai epätavallisen näyttävää pukeutumistyyliä, vaan kokonaisuus on se joka ratkaisee ja vetää parhaiten puoleensa.

Kuolattavan hyvännäköisiä animemiehiä: William T. Spears/Black Butler (ykkössuosikkini <3), Itävalta/Axis Powers Hetalia, Miles Edgeworth/Ace Attorney, Momiji Sooma/Fruits Basket (kasvanut versio, en koskaan tuntenut vetoa siihen pikkupoikaan)

5. "Se Jokin"
"Se jokin" on piirre hahmossa, joka vetää sinua vastuttamattomasti puoleensa. Mitä "se jokin" sitten on, se on jokaisen itse määriteltävissä. Se voi olla piirre hahmon ulkonäössä tai luonteessa, yksityiskohta hahmon käyttäytymisessä tai vaikkapa se ihana virne, jonka nähtyäsi jokin liikahti sisälläsi. Sitä jotakin on vaikea määritellä, mutta se ratkaisee sen, miksi pidät hahmosta X enemmän kuin hahmosta Y. Se jokin ratkaisee, mutta jokainen määrittelee itse sen, mikä on se jokin, mikä tekee omasta lempihahmostaan sen kaikkein parhaimman. Usein kokonaisuus ratkaisee, mutta se voi olla jotain muutakin - mistä kukin nyt sattuu pitämään.

Laajan (?) katsauksen esimerkeissä tuli aika hyvin esille niitä hahmoja, joista itse pidän eniten, joten lievää puolueellisuutta oli tällä kertaa pelissä mukana. Jokaisella on ne omat suosikkihahmonsa, ja tässä luetelmassa ilmeni omia suosikkejani sekä piireitä, jotka tekevät miespuolisesta animehahmosta rakastettavan suosikkipoitsun - ainakin minun silmissäni.